keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Puhuttava voima

Mielipiteitä jokaisessa herättävää keskustelua käydään taas puolesta ja vastaan, ja keskustelun käyminen on suotavaa ja myös tärkeää. Mikä sitten on näin suuri puhuttaja, joka koskee meitä kaikkia? Voimahan se on, tarkemmin sanottuna ydinvoima. Kaikille mediasta tuttu aihe, johon on suhteellisen helppo muodostaa jyrkkäkin kanta mutu-tuntuman perusteellakin.

Aktiivijärjestöt sekä yksityiset ihmiset ottavat välillä suurtakin kädenvääntöä asian tiimoilta niin puolesta kuin vastaan, ja toisinaan keinot ja propaganda ylittävät järkevät mittasuhteet. Välillä tuntuu jopa, että tarkoitus pyhittää keinot ja ”pieni liioittelu” tai ”mainitsematta jättäminen” ovat jopa suotavia keinoja halutun mielikuvien luomiseksi. Ei siis ihme, että tavallinen kansalainen saattaa tuntea olonsa hölmistyneeksi eikä meinaa pysyä kärryillä keskustelun edetessä välillä varsin voimakkaastikin. Huolestuttavaa kuitenkin on, kuinka ihmiset puolensa valitessaan ikään kuin sulkevat silmänsä muilta faktoilta, ja näkevät vain edessään aukenevan omiin ajatuksiin sopivan mikromaailman kykenemättä edes kyseenalaistamaan sitä.

Asiat, jotka kenties eniten puhuttavat ydinvoimaa ajatellen, ovat luonnollisesti turvallisuus, saatava energia, ympäristöystävällisyys ja päästöt sekä tulevaisuus. Näiden asioiden puolesta tuleekin käydä keskustelua voimakkaasti, sillä vaikuttavathan ne sekä nykyiseen että tuleviin sukupolviin varsin merkittävästikin. Kukaan tuskin haluaa antaa tuleville sukupolville valtavaa taakkaa kannettavakseen. Kuitenkin on valitettavaa kuinka osapuolet usein perusteettomasti pyrkivät tuomaan asioista esiin uhkakuvia joihin ei liity minkäänlaista oikeaa tutkimustulosta, vaan sanallisesti pyritään luomaan oikeaa uhkaavampi kuva ilman pitäviä perusteita. Tässä käytetään taas ihmisen herkkäuskoisuutta hyväksi, ja pyritään esittämään kärkkäitäkin asioita ”totuuksina”. Tulisikin varoa aktiivijärjestöjen ”mielipiteitä”, joissa ei löydy tutkimustuloksia, tai jotka vaikuttavat sanallisesti epäilyttäviltä. Esimerkkinä kuuluisa suuri vihreän aatteen ”edelläkävijäjärjestö”, joka tuntuu keksivän pelkkää puhetta mutta hyvin vähän faktaa.

On varsin helppo sanoa puolesta tai vastaan esimerkiksi ydinvoiman turvallisuudesta, mikäli asiaa halutaan paisutella aiempien riskien ja onnettomuuksien perusteella, tai olemattomien/kuviteltujen tietojen perusteella. Tulisi huomioida monia vaikuttavia asioita, kuten nykyteknologioiden luotettavuus esimerkiksi 80-luvun Tšernobyliin nähden, sekä valtakunnallisen osaamisen ja loppusijoituksen turvallisuuden taso. Ja tuossakin vain pieni osa huomioitavista asioista.

Tutkikaa siis itse asioita, älkää kuunnelko ensimmäistä vastaantulijaa joka kertoo ydinvoiman ehdottomasta hyödystä tai ydinvoiman vaarallisuudesta ympäristölle tai tulevaisuudelle. Median kyky muokata ajatuksia on huomattava, mutta totuuksiakin on löydettävissä. Kenties totuus löytyykin jostain ääripäiden välistä, mikä sopii hyvin keskustalaiseen kriittiseen ja tutkivaan aatteeseen. Fanaatikot ja ymmärtämättömät lietsokoon epätotuuksia ja uhkakuvia, pyrkikäämme itse tarkastelemaan asiaa itse realiteettien valossa.

Ja loppuun muutama linkki, josta voi lukea erinäisiä ”totuuksia”. Varoitus! Faktojen lukeminen saattaa muuttaa mielipidettäsi!:

Ydinvoima.fi

Ydinenergianuoret

Ydinenergialaki

Säteilyturvakeskus