Kulttuurieroista puhuttaessa usein luodaan yleistetty kuva tietyn kulttuurin ihmisten toiminnasta ja käytöksestä, ja haetaan kontrasteja eri kulttuurien piirteiden välille. Vaikka tämä hyvin helposti johtaa stereotypiseen luokitteluun, on huomattava että tietynlaisten yleistyksien tekeminen on jopa välttämätöntä eroavaisuuksien havaitsemiseksi. Tietyllä alueella asuville on usein löydettävissä tiettyjä ominaispiirteitä, jotka helpottavat kulttuurierojen tarkastelua.
Mitkä sitten ovat suuria kulttuurillisia eroavaisuuksia esimerkiksi juuri Thaimaan ja Suomen välillä? Kenties ensimmäisinä asioina Thaimaasta mieleen tulevat ihmisten käytökseen liittyvät asiat, kuten ihmisten jatkuva hymyily, ylikohtelias käytös, sekä nöyrä ja jopa alistuva elämänasenne. Tämä on havaittavissa konkreettisesti arkipäivän elämässäkin, aina pienimpäänkin ihmisten väliseen kanssakäymiseen asti.
Kuitenkin positiivisen ulkokuoren alla on usein likaisempi todellisuus. Virkavallan ja poliitikkojen korruptio, luokkaerot sekä halu rikastua köyhempien kustannuksella ovat vain osa, mutta ajoittain sitäkin huomattavampi osa, tätä todellisuutta. Kun valtion entinen pääministeri hyötyi miljardeja Yhdysvaltojen dollareita silloisen asemansa avulla, tuntuvat Suomessa esiin nousseet lautakasajupakat melko vähäisiltä. Mielenkiintoista on myös kansan reaktio poliitikkojen korruptioon: kaikkein heikoimmassa asemassa olevat eivät suinkaan kapinoi pääministeriä vastaan, vaan tämän puolesta. Usein juuri kouluttamaton luokka näkee johtajansa erittäin arvostettuna henkilönä, ja korruptiosyytteiden lomassakin näkevät heidät auttajinaan. Tästä esimerkkinä juuri muutaman viikon sisällä takavarikoitujen rahojen vuoksi nousseet väkivaltaiset mellakat.
Myös liikenteessä esiin nousee huolimattomuus ja lahjonta. Paikallisen ajokortin saa lähes kuka tahansa, ja ajokokeet ajokortin saamiseksi ovat usein naurettavat. Myös teoriakokeiden osalta kertoo jotain se, että paikallinen valvoja saattaa jopa täyttää oikeat vastaukset puolestasi. Tämän vuoksi liikenteessä näkee mitä omituisempia suhareita, ja arkipäivään kuuluvat rajut liikenneonnettomuudet joissa jo pelkästään Phuketin saarella kuolee joka päivä onnettomuuten joutuneita uhreja. Itsekin kaksi vakavaa onnettomuuspaikkaa nähneenä kykenee jo huomaamaan tilanteen vakavuuden. Paikalliset liikennepoliisit toki järjestävät toisinaan ratsioita kortitta ajamisen kitkemiseksi, mutta sakko maksetaan usein poliisille käteen ilman kuittia tai paperityötä…
Turismi on noussut Thaimaan merkittäväksi taloudelliseksi tekijäksi vuosikymmenten aikana, ja jopa Hollywoodin aikaansaama kiinnostus valtioon ja myös Phuketin saareen on lisännyt matkailua yhä enemmän ja enemmän. Esimerkiksi James Bond ja kultainen ase –kuvaukset on suoritettu Phuketin lähisaarilla, kuten myös verrattain uusi elokuva The Beach. Osaltaan on surullista, kuinka turismin lisääntyminen merkitsee luonnonmukaisuuden häviämistä näissä kohteissa, mutta on huomattavaa, että juuri turismi tuo Thaimaahan merkittävästi rahaa.
Kaiken kaikkiaan maassa luonto on kaunista, ilma lämmintä ympäri vuoden ja elämänasenne rentoa. Paikallisilla ihmisillä kiireys on kadonnut, ja kellonaikojen noudattaminen tuntuu olevan välillä hieman niin ja näin, mikä aluksi hämmennyttää länsimaalaista. Kuitenkin kiireettömyyteen tottuu, ja oppii rentoutumaan ja nauttimaan hiljaisuudesta. Mikäli kuitenkin haluaa menoa ja meininkiä, on sitä löydettävissä hyvinkin läheltä.
keskiviikko 10. maaliskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Tuo on todellakin mielenkiintoinen toteamus, joka monesti onkin fakta, että matalasti koulutetut ihmiset ovat hyvin johtajariippuvaisia ja kokevat elämänsä turvallisemmaksi, kun heitä johdetaan ja ohjataan melko kovallakin otteella. Suomessahan koulutusinnon ja ekspansiivion vuoksi on nähty selkeä kiinostuksen lasku johtajia kohtaan ja syntyy ajattelu että "kyllä minä tekisin ja tietäisin paremmin", tyhmyytensä osottaen kuitenkin tässäkin mielessä siinä, ettei tavallinen ajattelia ota yleensä huomioon kuin pienen elinpiirinsä ja ympäristönsä josta on kiinostunut.
Tämä säntillisyys ja täsmällisyys joka on selkeästi kiteytynyt juuri eurooppalaiseen kulttuuriin on ollut aina törmäyskurssilla, menipä sivistynyt eurooppalainen minne tahansa. Afrikkalaisiahan pidettiin tutkimusretkeilyn aikakautena epäluotettavina juurikin siitä syystä, että he eivät eläneet kellon mukaan. Jos kantajien kanssa oltiin sovittu, että seuraavana päivänä lähdetään liikkeelle klo 8:00 ja tauko pidetään klo 14:00, oltiin liikkeellä joksus kahdentoista aikaan ja ensimmäinen tauko oli yhdeltä.
Lähetä kommentti