maanantai 30. kesäkuuta 2008

Luova luokka


Amerikkalainen talousmaantieteen professori Richard Florida on puhunut luovan luokan esiinmarssista. Hänen luovaa luokkaa koskeva tutkimuksensa julkaistiin vuonna 2002. Tämä tutkimus on saanut huomiota myös Suomessa. Siinähän tuodaan esille ne seikat, jotka synnyttävät luovuutta ja luovat taloudellista kasvua sekä hyvinvointia. Nokia-Suomihan elää innovaatioista ja siksi luovuus on meille tärkeä asia.

Luovaan luokkaan kuuluvaksi luetaan 20–30 vuotiaat korkeasti koulutetut nuoret. He työskentelevät yleensä IT-alalla, mediassa, tutkimuksessa, opetuksessa, suunnittelutehtävissä tai vastaavissa töissä, joissa joudutaan ideoimaan. Luovalla luokalla katsotaan olevan suora yhteys uuden liiketoiminnan syntyyn ja kasvuun. Yhdysvalloissa niissä kaupungeissa, joissa taloudellinen kasvu on kovinta, on myös eniten luovaan luokkaan kuuluvia ihmisiä.

Floridan mukaan huippuosaajien houkutteleminen edellyttää suvaitsevaista ympäristöä. Ns. ”homo-indeksillä” voidaan mitata onko esimerkiksi kaupunki taloudellisen kasvun alue. Mitä enemmän kaupungissa on homoja, lesboja, taiteilijoita ja maahanmuuttajia, sitä luovempi kaupunki ja sitä suurempi talouskasvu. Kyse ei ole siitä, että homot omalla työpanoksellaan nostattaisivat talouden kasvuun, vaan suvaitsevaisuudesta. Florida katsoo, että yhteisöt jossa on paljon erilaisuutta, ovat suvaitsevaisia. Suvaitsevaisuus on taas hänen mukaansa suoraan yhteydessä luovuuteen.

Luovaan luokkaan kuuluvat ovat kunnianhimoisia ja arvostavat kokemuksellista elämää ja elämyksiä. He tekevät pitkiä työpäiviä, vaikka pitävät perhearvoja tärkeänä. Kuitenkin työ asettuu usein perheen edelle. Luovan luokan ihmiset rakentavat uraansa horisontaalisesti, eli eivät pysy pitkään samassa työpaikassa, vaan vaihtavat työpaikkaansa usein. Jotta alueet saisivat houkutellakseen luokseen luovia ihmisiä, pitää alueen panostaa virikkeellisyyteen. Pitää olla tarjolla elämyksiä, kuppiloita, taide-esityksiä, extreme-lajien harrastusmahdollisuuksia, heterogeeninen väestö jne. Osa suomalaisista intellektuelleista ovat omaksuneet Floridan opit ja näkevät luovan luokan nostavan Suomen seuraavaan taloudelliseen nousukauteen. Mutta…

Suomi elää luovuudesta jo nyt. Olemme erittäin homogeeninen kansa, mutta silti meillä on luovuutta sen verran, että olemme yksi maailman kilpailukykyisemmistä maista. Yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, jotka osoittavat, että niissä kaupungeissa joissa on paljon yhteisöllisyyttä, on myös taloudellista kasvua. Näiden tutkimusten mukaan taloudellisen kasvun syy löytyy yhteisöllisyydestä, eikä yksilöllisyydestä, niin kuin Florida väittää. Taloudellista kasvua on niillä alueilla, joissa ihmiset harrastavat yhdistystoimintaa, on yhteisiä harrastuksia vaikka naapurin tai työkaverin kanssa, on runsasta koulujen vanhempaintoimintaa, käydään kylässä, ollaan poliittisesti aktiivisia sekä käydään kirkossa.

Suomi on yhdistysten luvattu maa. Lisäksi Suomessa hyvinvointiyhteiskunta hoitaa monia niitä asioita, jotka yhdysvalloissa hoitaa erilaiset eturyhmät, yhdistykset tai ryhmittymät. Voidaankin sanoa, että luovuutemme pohjana on hyvinvointiyhteiskuntamme, joka tulee säilyttää. Luova luokka voi olla tehokas, mutta sille on ominaista lisääntynyt huumeiden käyttö, burn outit, masennusten kasvu, irtosuhteet ja itsemurhien lisääntyminen. Ihminen on laumaeläin ja me tarvitsemme toisiamme. Nouskoon luovuutemme jatkossakin yhteisöllisyydestä, eikä jatkuvasta toisiamme vastaan kilpailemisesta.

3 kommenttia:

Sami Korpela kirjoitti...

Tekstissä on omia pointtejaan, enkä usko, että taloudellinen kasvu on selvästi yhdistettävissä heterogeeniseen ympäristöön homoineen ja lesboineen. Lähes tulkoon surkuhupaisaa, että homot vain olemassaolollaan mahdollistavat jo talouskasvunkin. Seuraavaksi kai maailmanrauhan. Huh huh...

On aivan selvää, että talosukasvu on riippuvainen sekä yksilöstä, että yhteisöllisyydestä. Ne eivät sulje toisiaan pois, mutteivät toimi myöskään yksinään. Asioita ei pitäisi luokitella liikaa ja sulkea silmät muilta mahdollisuuksilta.

Floridan tutkimukseen en usko alkuunkaan. Sen sijaan ympäristön mahdollisuuksiin, asenteisiin ja kannustimiin kylläkin. Talosukasvun ja innovatiivisen ryhmän syntymisen taustalla on paljon pitkäkantoisemmat ja abstraktimmat syyt, kuin homot, tai suvaitsevaisuus. Yksinkertaisesti siihen vaikuttaa myöskin markkinatalouden voimat ja synnyttämät mahdollisuudet.

Ihmisillä on ihanteita, ajatuksia ja intohimo toteuttaa ne, mutta se onnistuu vasta kun hänellä on riittävä määrä rahaa toteuttaa se ajatus. Eli markkinatalouden ja varallisuuden kasvu ovat mielestäni isompi selitys kuin mikään kaupungistuminen ja seksuaalivähemmistöt. Vaihdonvälineenä raha se on joka ratkaisee, että saadaan ne muut asiasta ei niin kiinostuneet ihmiset toteuttamaan se intohimoinen visio.

Yksilö, yhteisö, markkinatalous ja raha. Siinä syyt innovatiivisuuden nousulle ja luovan luokan synnylle. Luova luokka on aina ollut olemassa, mutta nyt sillä on enemmän mahdollisuuksia. On historiassa luovuutta toetutettu ennenkin, mutta vain niiden toimesta jolla oli raha toetuttaa se. Nyt rahaa on enemmän ja ihmiset varakkaampia.

Monimutkaista/yksinkertaista... Eikö?

Anonyymi kirjoitti...

Markkinatalous voi olla huonokin asia nimeenomaan innovaatioiden kannalta. Kun on jokin tuote, niin tärkeintähän on saada se myytyä. Markkinatalous ohjaa meitä saavuttamaan mahdollisimman suuret voitot mahdollisimman pienin riskein. Sen vuoksi tarvitaankin julkista puolta osallistumaan tähän soppaan ja tukemaan rahallisesti esim. yrityksiä uusien tuotteiden kehittelyssä.

Sami Korpela kirjoitti...

Tässä on otettava sitten taas yksilölliset tekijät huomioon. Mikä on yksilön arvomaailma, ympäristö, kasvatus, ominaisuudet, jne...

Joillekkin on voiton tavoittelu tietenkin tärkeintä, mutta voimmeko moralisoida sitäkään seikkaa epäinhimilleksi? Joillekkin toisille sen sijaan voiton maksimointi ei ole se "juttu". Meitä on moneen junaan.

Mutta olen samaa mieltä, anonyymin kanssa, että tarvitsemme julkista rahoitusta erityisesti koko yhteiskuntaa hyödyttävien yritysten ja keksintöjen tukemiseen.