tiistai 11. maaliskuuta 2008

Kuntavaalit lähestyy; kuka muistaa nuorison?

26.10. on kuntavaalit joissa jälleen kerran valitaan neljäksi vuodeksi eteenpäin kunnan valtuutetut. Suuria teemoja satakunnassa tulevat olemaan kuntaliitokset, palvelurakenteet ja niiden ulkoistaminen, vanhusten asema ja ikuisesti jatkuvat taloudelliset ongelmat. Tällaisten ongelmien alla nuorison asema ja merkitys kunnan tulevaisuudelle tahtovat unohtua.

Kun "vanhat papat ja mammat" jättävät kunnalliset tehtävät, ketkä tulevat olemaan heidän tilallaan ja jatkamaan näissä tehtävissä? Noh, kronologisen välttämättömyyden seurauksena tämänhetkisen aikajanan elinvoimaisemmat yksilöt, eli nuoret! Ongelmaksi muototuu, jos nuoria ei jo tässä vaiheessa oteta huomioon, onko tarpeeksi innokkaita nuoria täyttämään vanhojen jättämät tyhjät aukot. Päättäjien miettiessä ainoastaan kuinka ratkaista tämänhetkiset ongelmat, he eivät tule miettineeksi tulevaisuudessa kasaantuvia ongelmia, jos nuoret jäävät politiikan ulkopuolelle. Muutenkin poliittinen aktiivisuus tuntuu keskittyvän isoihin kaupunkeihin siinä missä nykyinen asutuskin Suomessa, ja näin tulee myös jatkumaan, jos huomiota ei kiinnitetä nuoriin. Ongelma on tietysti ratkaistu, jos nykyiset vanhat politiikan uranuurtajat ovat aikoneet elää ikuisesti.

Tällä hetkellä koulutus pienemmillä paikkakunnilla jakautuu kahtia ammatilliseen ja lukiopohjaiseen perussivistyskoulutukseen. Ammattikoulun käyneille töitä löytyy kotikunnista, mutta lukioporukalle, joka lähtee jatkokouluttamaan itseään isompien kaupunkien korkeakouluihin, ei löydy enää heidän koulutustasoansa vastaavaa työtä pienemmistä kunnista, jolloin innovatiivinen ryhmä keskittyy vain suuriin kaupunkeihin, ja pienet kunnat kutistuvat kutistumistaan. Tämä siksi, että pienet kunnat, joiden varallisuuskin on heikompi, eivät ole uskaltaneet tehdä riskisijoituksia houkutellakseen suuryrityksiä tai korkeakoulutasoisia työpaikkoja alueelleen. Tietenkään sijoituksien ei tarvitsisi olla suoraan rahallisia lahjoituksia, vaan vaikkapa ilmaista tonttitilaa suurien yritysten tiloja varten kaavoittamalla, sillä taloudessa emme voi kilpailla suurkaupunkien kanssa... vielä. Tällaisia sijoituksia ei ole kuitenkaan tehty, kun ei ole osattu nähdä niiden kauaskantoisia seuraamuksia, jotka ovat työpaikkojen lisääntyminen, ja sitä kautta asukkaiden määrän ja verotulojen nousu. Innovatiiviset suuret tai kasvavat yritykset houkuttelisivat kuntaan paluumuuttajina näitä korkeakoulutettuja nuoria. Tästä voidaan todeta, että hyvät ratkaisut pistävät positiivisen oravanpyörän liikkeelle. Mutta, kun vanhat kaavoihin kangistuneet politiikan harjoittajat eivät uskalla näitä "dramaattisia" ratkaisuja tehdä, tarvitaan meitä kokeilunhaluisia ja uusia keinoja pelkäämättömiä nuoria käynnistämän näitä positiivisia jälkiseurauksia omaavia reaktioyhtälöitä.

Mainosmainosmainosmainos ----> Keskusta ajaa läpi lakimuutosta, jolla jo 16 vuotiaat saisivat äänestää kunnallisvaaleissa. Koska nuoria luonnollisestikin kiinnostaa nuorten asiat ja tulevaisuus, minun mielestäni tällainen muutos parantaisi nuorten ehdokkaiden läpipääsyä, koska nuorten ehdokkaiden äänestäjäkunta kasvaisi. Lisäksi tämä saattaisi lisätä nuorten poliittista valveutumista jo varhaisemmassa vaiheessa.

Vanhat pelkäävät tällaisen muutoksen laskevan kuntien äänestysprosenttia merkittävästi. Kysymys kuuluu, mitä -(sensuuri iskee)- väliä jollain äänestysprosentilla on todellisten poliittisten päätösten kannalta. Mahdollinen äänestysprosentin laskuhan ilmaisisi vain, että äänestäjiä on enemmän, ja eikös mahdollisimman suuri ja tasa-arvoinen äänestäjäkunta olekin demokratian kannalta yksinomaan hyvä asia, valitsivat he sitten äänestää juuta tai jaata, tai olla äänestämättä ollenkaan. Pointtina on, että potentiaalista äänestäjäkuntaa on enemmän, jolloin myös nuorten mahdollisuus päättää asioista kasvaa. Tietysti, jos vanhat haluavat jatkaa kuntien välistä "kuka on paras" kilpailua ratsastamalla joillakin pahuksen tilastoilla, jatkakoon epäolennaisuudessaan hyödyttömiä leikkejään hiekkalaatikolla.

Heitetään siis vanhat kangistuneet toimintamallit roskakoriin, jotka eivät selvästikään ole toimineet (tai tule toimimaan), ja otetaan käyttöön uudet, kauniit ja rohkeat keinot, joilla saadaan taas valtakunnan suuret rattaat pyörimään kitkattomasti!

Ei kommentteja: